24 agosto 2017

SE BUSCAN: Auxiliares de biblioteca para BCN

Del 4 al 23 de septiembre se pueden presentar instancias en el Ayuntamiento de Barcelona para participar en el proceso de selección de personal técnico auxiliar de biblioteca para las 40 bibliotecas públicas de la ciudad.

Toda la información sobre esta convocatoria se puede encontrar en el apartado de recursos humanos de la web de Biblioteques de Barcelona. Hay que leer detenidamente el pdf correspondiente, pues ahí está la información referente a los requisitos que hay que cumplir para presentarse a las pruebas, en qué consistirán las mismas, el temario a estudiar, etc.

En varias ocasiones he asesorado a amigas y conocidas sobre por dónde empezar a estudiar para prepararse pruebas a auxiliar de biblioteca en la provincia de Barcelona, el territorio que mejor conozco (no me preguntéis sobre otras provincias, porque no tengo ni idea del funcionamiento de sus redes bibliotecarias, que es de lo primero que hay que enterarse si se pretende entrar a trabajar en ellas), y dado que se acerca esta convocatoria importante, he pensado que algunos de esos consejos podría recogerlos aquí y, quién sabe, quizá sirvan a más gente…

Voy a hablar concretamente del temario para esta convocatoria, pero las pistas pueden servir para preparar temarios de otras convocatorias (repito: sobre todo para bibliotecas públicas de la provincia de Barcelona, pues todas forman parte de la misma red y tienen por tanto un funcionamiento similar, aunque las de la ciudad de Barcelona tengan sus especificidades por ser todas del mismo municipio).

¿Cómo se consigue el temario?
A diferencia de otras oposiciones, las grandes empresas que venden temarios para oposiciones (MAD, Adams, etc…) no os van a servir, porque este temario es tan específico para la ciudad de Barcelona y para esta convocatoria, que no existe un libro editado que lo desarrolle para su estudio.
El Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentales de Catalunya tiene una bibliografía muy completa para preparar oposiciones a bibliotecas públicas. En su caso, se trata de oposiciones a técnicos bibliotecarios, no técnicos auxiliares de biblioteca, pero aun así algunos temas coinciden y pueden utilizarse los recursos de esta bibliografía también para estudiar para las pruebas a auxiliar.
Hablo desde la experiencia personal: he aprobado varios procesos de selección, entre oposiciones y bolsas de trabajo, y en todos los casos, he estudiado por mi cuenta, a partir de libros, revistas y, sobre todo, material de Internet sobre cada uno de los temas. Es un proceso laborioso, y es posible que si tenéis que empezar ahora que las fechas de las pruebas están tan cercanas (es más que probable que los exámenes se programen durante el otoño) el tiempo sea escaso. Cada uno tendrá que valorar si vale la pena empezar este proceso en función de lo que ya conozca del funcionamiento de las Bibliotecas de Barcelona y del tiempo del que disponga para estudiar y el rendimiento que le saque a ese tiempo.

Voy a hacer un repaso tema por tema con algún enlace donde podréis encontrar información para documentaros sobre cada uno de ellos. En algunos casos, se trata directamente del documento o servicio al que hace referencia el tema. En otros la solución no es tan unívoca, pero al menos es una pista de por dónde empezar el estudio (muchos de los artículos referenciados incluyen una bibliografía al final que puede servir para documentar cada tema en mayor profundidad).

Vamos allá.

[Disclaimer: me vais a tener que perdonar que las fuentes estén citadas en plan cutre, pero he montado esto en dos días, cuando alguien lanzó la pregunta en Twitter, y dado que no hay mucho tiempo disponible, prefiero publicarlo así que no tenerlo una semana más en borradores mientras voy citando cada artículo y cada referencia como debería ser. Si algún link no funciona, podéis dejar un comentario y lo arreglo en cuanto pueda. De todos modos, he comprobado antes de publicar que no hay ningún error en las URLs, así que ¡adelante!]

1. Biblioteques de Barcelona. Del Pla 1998 a les propostes per al 2020 (Biblioteques de
Barcelona: 10 anys +. Nous reptes i noves oportunitats).
http://ajuntament.barcelona.cat/biblioteques/ca/canal/pla-de-biblioteques

2. El Consorci de Biblioteques de Barcelona. El rol de la Diputació de Barcelona i el de
l’Ajuntament de Barcelona.
Este artículo puede ayudaros a entender qué es el Consorci de Biblioteques de Barcelona, aunque alguna información no esté actualizada (las personas que ocupan los diferentes cargos, por ejemplo), así que cuidado: http://bid.ub.edu/07clari.htm

3. Les xarxes locals de biblioteques públiques: funcions i serveis de les biblioteques de
districte i de les de proximitat. El mapa de les Biblioteques de Barcelona.
http://bd.ub.edu/poldoc/sites/bd.ub.edu.poldoc/files/fitxers/gsb_2009_ca.pdf
En el apartado de “Horaris” de la web de Bibliotecas de Barcelona puede consultarse un mapa, pero hay más detalles sobre el desarrollo del mismo en el documento referenciado en el tema 1.

4. La política de desenvolupament de la col·lecció a les Biblioteques de Barcelona. Les
especialitzacions i els centres d’interès com a elements singulars de la col·lecció.
https://issuu.com/bibliotequesbcn/docs/pdc_maquetat_5_def

5. Els programes de formació d’usuaris a les biblioteques: visites escolars i altres accions.
http://www.diba.cat/documents/16060163/22275360/pautes_escolar.pdf/63c1e8fd-e88b-4c6b-8c56-fc01c5f4e205

6. El servei de préstec i el préstec interbibliotecari. Les polítiques de préstec a les
Biblioteques de Barcelona.
http://ajuntament.barcelona.cat/biblioteques/ca/canal/serveis-de-pr%C3%A9stec

7. L’autopréstec amb tecnologia RFID: principals components. L’autopréstec a les
Biblioteques de Barcelona.
Para entender qué es y cómo funciona la tecnología RFID: https://www.diba.cat/documents/16060163/22275441/RFID+a+les+biblioteques/f2d96c6b-beed-404d-ab08-6f5cf8d92855
RFID en las Bibliotecas de Barcelona: http://ajuntament.barcelona.cat/biblioteques/ca/canal/autopr%C3%A9stec

8. E-Biblio. Plataforma de préstec de llibre digital a les biblioteques públiques catalanes.
Condicions d’ús i dispositius de lectura.
Portal e-biblio: http://catalunya.ebiblio.es/opac/#indice
Boletín informativo e-biblio: http://biblioteques.gencat.cat/ca/biblioteques/catalegs/eBiblio/

9. Serveis bibliotecaris per a infants. L’àrea infantil de la biblioteca pública. Serveis, recursos
i activitats.
En este caso se trata de un tema amplísimo. Aparte de cualquier información de la web de Biblioteques de Barcelona sobre servicios infantiles, un documento básico por el que empezar serían las directrices de la IFLA al respecto: https://www.ifla.org/files/assets/hq/publications/professional-report/100-ca.pdf

10. La biblioteca pública i el treball cooperatiu. Treball en xarxa en l’àmbit municipal. La
cooperació amb altres agents del territori. La cooperació entre la biblioteca pública i
l’escola.
http://www.diba.cat/documents/16060163/22275141/item2003_omella.pdf/1f68d784-9d71-47b7-9e60-dfc7c4ee4d94
http://xtec.gencat.cat/web/.content/alfresco/d/d/workspace/SpacesStore/0044/44013067-f190-409f-a957-ffd04c8fea48/be_bp.pdf

11. Organització d’activitats culturals i de difusió de la lectura en una biblioteca. Principals
programes a les Biblioteques de Barcelona.
http://ajuntament.barcelona.cat/biblioteques/ca/canal/activitats
http://www.cobdc.net/12JCD/wp-content/materials/comunicacions/REYES_promocio_lectura_BBPP.pdf

12. La biblioteca pública i la cohesió social: programes i actuacions.
Llevan varios años realizándose unas jornadas sobre biblioteca pública y cohesión social en Biblioteques de Barcelona. La documentación de las dos últimas ediciones (2015 y 2017) de esta jornada está disponible aquí: https://bpcohesiosocial.wordpress.com/

13. Els programes d’alfabetització digital a les Biblioteques de Barcelona. Les Antenes
Cibernàrium.
http://ajuntament.barcelona.cat/biblioteques/ca/canal/cursos-i-tallers-tic

14. Els usuaris de la biblioteca pública: garantia d’igualtat en l’accés als serveis i atenció a les noves necessitats dels usuaris.
El documento básico que sigue siendo de referencia es el Manifiesto de la biblioteca pública de la UNESCO, pero se trata de nuevo de un tema muy amplio con muchísima documentación. Un documento más actual que también es de referencia son las directrices IFLA para bibliotecas públicas, en concreto el apartado 3 sobre necesidades de los usuarios.

15. L’avaluació a les biblioteques públiques: els principals indicadors.
http://www.diba.cat/web/biblioteques/dades-per-a-l-avaluacio-del-servei-bibliotecari
https://bcnroc.ajuntament.barcelona.cat/jspui/bitstream/11703/104831/1/MEMORIA%20BIBLIOTEQUES%20DE%20BARCELONA%202016.pdf

16. Els sistemes de gestió de queixes i suggeriments.
No he encontrado información sobre este tema en la web de Biblioteques de Barcelona, pero sí en la del Ajuntament de Barcelona:
http://lameva.barcelona.cat/barcelonablog/ajuntament/bustia-de-queixes-incidencies-i-suggeriments
Esto me sirve para comentaros que ser usuarios habituales de las bibliotecas, conocer su funcionamiento, sus canales de comunicación, la programación de actividades, etc… es por supuesto muy útil. En este caso, sería útil visitar alguna biblioteca y fijarse si disponen de buzones para depositar formularios de sugerencias, o preguntar al personal de la biblioteca qué canal podemos utilizar si queremos sugerir una actividad o la compra de un documento.

[Añadido 9.11.2017] Un comentario anónimo sugiere consultar estos dos apartados de la web de la XBM, y me parece una buena idea, así que lo añado:
http://bibliotecavirtual.diba.cat/politica
http://bibliotecavirtual.diba.cat/tramits-en-linia

17. La comunicació a través del web i les xarxes socials a les Biblioteques de Barcelona.
Serveis al mòbil i aplicacions específiques per als usuaris de les biblioteques públiques.
Es necesario conocer los principales canales de comunicación a través de las redes sociales de Biblioteques de Barcelona.


En cuanto a aplicaciones y servicios móviles, hay que tener en cuenta las que ofrecen:


Y este artículo es muy útil para saber más sobre la estrategia de comunicación digital en RRSS de Biblioteques de Barcelona: http://www.raco.cat/index.php/Item/article/download/269707/372311

18. El perfil del professional: competències professionals del personal tècnic auxiliar de
biblioteca.
http://ajuntament.barcelona.cat/biblioteques/sites/default/files/competencies.pdf
http://bid.ub.edu/35/delmas.htm

19. La Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter
personal, i els usuaris.
http://administraciojusticia.gencat.cat/web/.content/documents/arxius/lo15_1999lopdcp.pdf

20. La normativa d’ús de funcionament de les biblioteques.
http://ajuntament.barcelona.cat/biblioteques/sites/default/files/Biblioteques/Continguts/Documents/Normatives/Normativa_us_bibBCN.pdf

***

RECURSOS GENERALES
[Añadido 9.11.2017] He subido a Google Drive un documento con algunos supuestos prácticos que entraron en una convocatoria de hace algunos años (imposible recordar cuántos). En aquel entonces el examen no era tipo test, pero pueden dar alguna idea de por dónde "apuntan" las preguntas de este apartado (sobre todo: relaciones laborales, trabajo interno, atención al usuario, resolución de conflictos, gestión de tareas, etc...). 

63 comentarios:

Un chat botté dijo...

Flipo amb tu sfer!

sfer dijo...

es mutuo, chat botté!

Helena Bonals dijo...

Moltes gràcies, sempre em pot servir, ets un crack!

Anónimo dijo...

Guau! Esto es de gran ayuda, gracias!

Kali dijo...

Hola!

Mil gràcies per l'ajuda!

Podries explicar-me una mica o posar-me algun exemple de les preguntes de l'examen pràctic? És el que més por em fa...

sfer dijo...

Hola Kali,

No recordo quin tipus de preguntes es van posar en convocatòries anteriors en l'apartat pràctic, però intueixo que sobretot preguntaran per possibles situacions en les que et puguis trobar fent atenció a l'usuari: fer carnets, resoldre consultes d'informació, preparant activitats...

De totes maneres, en aquesta convocatòria també aquest apartat és de tipus test, o sigui que hauràs de triar la millor opció d'entre les que et vinguin donades, i no crec que sigui la part més difícil: si tens present que s'ha de donar el millor servei al ciutadà complint la normativa, no es pot anar massa errat.

Kali dijo...

Moltíssimes gràcies! Ja t'explicaré com ha anat! :)

Unknown dijo...

Muchísimas gracias Sfer!!!! Encontrarte ha sido como un milagro....De verdad, no sabía por dónde empezar, dónde buscar, eres como un ángel de la guarda...Te agradezco mucho que hayas publicado todo el temario, de verdad, te estoy muy agradecida, y ya que tú trabajas en una biblioteca y te has presentado a varias oposiciones te quería preguntar unas cosas: Yo me voy a poner a estudiar ahora...es muy justo ya lo sé, porque llamé al Consorci y me dijeron que el examen sería a finales de octubre o principios de noviembre, así que es muy poco tiempo...En estos momentos yo estoy parada, con lo cual dispongo de todo el tiempo para estudiar, pero sinceramente, no sé cómo organizarme, ¿tú cómo lo hacías? ¿cómo era tu rutina de estudio? Yo hace mucho tiempo ya que no estudio, desde que me saqué la carrera la verdad que no me he puesto a estudiar nada tan grande (yo soy Diplomada en Relaciones Laborales) y la verdad que siempre he trabajado en empresas privadas, nunca me he presentado a ninguna convocatoria pública...La verdad tengo un poco de miedo y sobretodo no tengo ni idea de cómo pueden ser los exámenes. Por eso te pido ayuda en el sentido de que me puedas orientar un poco....Yo soy usuaria de las bibliotecas de Hospitalet...la verdad que mucho...Y en muchas ocasiones me había planteado trabajar en una de ellas...Y justo ahora hay esta convocatoria, así que no quiero desaprovechar la oportunidad. Ya me dirás en qué biblioteca trabajas para darte las gracias en persona, mientras tanto te mando un fuerte abrazo y gracias por compartir tu blog, muchas gracias!!!!

Anónimo dijo...

Hola, sabes como funciona bolsa de trabajo? cuanto tiempo suelen tardar una vez apruebas? cuando te llaman quiere decir que ya estas dentro y te pueden ir llamando para sustituciones o ya es para una plaza fija? tengo otro trabajo y no se si presentarme
Muchas gracias

Lluna dijo...

Buenas noches!

Sabéis cuando sale la lista de los admitidos? y cuando es el examen? Imagino que con todo el revuelo que hay últimamente, esto se va a paralizar....

Muchas gracias!!!

Núria dijo...

Hola Lluna
Ya ha salido la lista de admitidos/as :)

Anónimo dijo...

1000 gràcies!!! trobar-te ha estat una GRAN SORT!!

Erik dijo...

Hola Sfer,

muchísimas gracias por la información, es de gran ayuda. Eres una auténtica crack.

¿Se sigue sin saber nada acerca de la fecha de examen?

A mí también me dijeron que sería a finales de octubre o principios de noviembre. Sin embargo, no veo ninguna información al respecto en la web de la Biblioteca de Barcelona, ¿alguien tiene noticias?

¡Gracias!

Guifré, el petit ornitòleg aficionat dijo...

A mi al consorci de biliotques em van dir que publicarien la data a finals d'octubre i que l'exàmen seria durant la primera quinzena de novembre.

Geoda dijo...

Hola,

Moltes gràcies per tota la informació que has penjat. M´anirà molt be!! perquè es molta matèria per juntar-ne tota la info.

Geoda dijo...

Per curiositat, ens podries explicar com funciona la borsa? Entenc que aniran cridant per cubrir suplencies. Hi pot haver-hi una certa estabilitat? Es a dir: un cop et truquen per fer-ne una, si et van cridant sovint. Ho dic per si val la pena deixar una feina per una substitució...

Lluna dijo...

Gràcies Nuria!! Si, ya lo tenemos aquí el examen....

sfer dijo...

[El comentari és massa llarg, així que el publico en diferents parts...]

Hola a tothom,

Disculpeu que no hagi estat contestant als vostres comentaris. M'ha agradat molt, això sí, veure com els comentaris d'aquest post estan servint una mica de "fòrum" perquè us ajudeu els uns als altres. És bonic :-)

Aprofito avui per contestar unes quantes coses i fer-vos un anunci. Primer l'anunci, que potser és el més interessant: s'ha convocat una altra bossa d'auxiliars de biblioteca, a L'Hospitalet de Llobregat. Són moltes menys biblioteques (només 8), però em consta que de la gent que va entrar a l'última bossa i que va començar fent substitucions, ara ja hi ha molts amb contractes llargs o fins i tot places fixes (interinatges), o sigui que si us esteu preparant per les proves de Barcelona, val la pena que aprofiteu i us presenteu també a les de L'Hospitalet.

L'anunci i les bases estan en dos PDFs a la web de l'Ajuntament de L'Hospitalet, però us deixo els enllaços aquí:

- Anunci: http://bit.ly/2hcD2IB
- Bases: http://bit.ly/2h0vyVt

sfer dijo...

Dit això, algunes respostes:

- Sobre dates de proves, etc: jo no treballo a les Biblioteques de Barcelona ciutat, o sigui que la mateixa info que puc tenir sobre plaços, dates, etc... és la mateixa que teniu vosaltres. Tot s'anuncia a través dels taulells d'anunci virtuals de selecció de personal, o sigui que us recomano que si de cas, el primer que feu cada dia quan us lleveu sigui entrar i mirar si han publicat alguna informació nova. Tampoc no cal ser compulsius, amb un cop al dia n'hi ha suficient ;-)

- Sobre funcionament de la bossa: el més bàsic a saber sobre la bossa és que funciona com d'altres de treball a administracions públiques: com millor resultat treguis a les proves, més a dalt seràs a la llista, i et cridaran per treballar abans. Cal dir, però, que fins ara les bosses d'auxiliars s'han esgotat. Això vol dir que fins i tot la última persona de l'anterior bossa ha estat cridada a treballar i ja està o incorporada a la feina, o treballant a un altre lloc (i per tant no li interessa anar a treballar a Biblioteques de Barcelona). O sigui que encara que quedeu els últims, no desespereu, perquè segurament tard o d'hora us trucaran.

Per altres temes, us comento: jo vaig estar a la bossa del Consorci ara ja fa quasi 10 anys, i no sé si el funcionament segueix sent el mateix, i de fet hi havia temes de funcionament que eren una mica... diguem-ne "irregulars" o "alegals": hi havia ràdio macuto que deia que funcionava d'una certa manera, però aquesta normativa no estava escrita enlloc. No sé si en aquests anys s'ha regularitzat o segueix la mateixa tònica (que s'apliquin normatives de funcionament que no estan publicades enlloc i només coneixen a RRHH no és gens enstrany a ajuntaments, creieu-me; encara queda molta transparència per aconseguir). Sí que hi havia alguns temes que te'ls deien obertament. Per exemple: que si et cridaven per entrar a treballar però no t'interessava (perquè era un contracte molt curt, per exemple), podies demanar que et conservessin el lloc a la llista, però això només ho podies fer tres cops, si a la tercera vegada que et cridaven deies que no, llavors passaves al final de la llista. En canvi, per ràdio macuto circulava el rumor que si la direcció de la biblioteca on anaves a treballar et feia un informe negatiu, llavors no et tornaven a cridar per fer més substitucions…

Per "saber" com funciona la llista, la bossa, etc... el millor és que pregunteu a la gent de personal del Consorci. Ells us explicaran tot el que puguin. I també podeu informar-vos de qui són els representants sindicals de biblioteques i contactar amb ells per fer-los preguntes.

sfer dijo...

Pel que fa a contractes, etc… la meva suposició és que és molt probable que els més TOP, els primers de la llista, comencin a treballar immediatament, ja sigui itinerant (els auxiliars itinerants són personal de suport que treballen a diferents biblioteques de la ciutat segons les necessitats del dia a dia… pot ser que estiguin una setmana a una biblioteca, o en dues biblioteques diferents, o que cada dia hagin d’anar a una biblioteca diferent segons les baixes o mancances de personal que tinguin) o més o menys estables a alguna biblioteca. Després, s’acostumen a fer contractacions de personal grans per cobrir vacances. Suposo que per Nadal ja no arribaran a temps, o sigui que la propera serà per setmana santa i després el periode d’estiu. El més normal és primer passar per algun contracte “curt” d’aquest estil i després ja, a mesura que la gent es va col·locant (o dient que no li interessa el que li ofereixen, que també n’hi ha molts; és cert que si ja es té un treball més o menys fixe, deixar-ho per un contracte de 10 dies i després QUÈ, doncs… UF. Fa por. I ningú t’assegura res, tot i que sí: la majoria de gent comença per aquí i, si s’hi posa i ho fa bé i té interès, al final... -->), s’aconsegueixin llocs més estables.

Això sí: el pas d’aquestes proves a una plaça fixa passa per una altra convocatòria de proves. Això no us ho treurà ningú. La plantilla del Consorci no és de funcionaris, és de personal laboral, però per aconseguir un lloc fixe es convoquen també les places de manera pública. Però quan això passi, en teoria ja portareu un temps treballant a biblioteques i estareu en una posició molt més avantatjosa respecte a la resta de candidats per superar les proves que es convoquin.

sfer dijo...

- Sobre hàbits d’estudi… és molt difícil i molt personal aquesta pregunta. El que està clar és que és una carrera de fons i que el millor és agafar una rutina i no saltar-se-la. Jo recordo estudiar opos mentre ja treballava a biblioteques, i estudiava tres matins a la setmana (els altres dos quedaven per tasques de la llar) i al menys un dia el cap de setmana. Estudiava fent molts esquemes, copiant apunts, fent resums de tot el que llegia… perquè sempre ha estat així com he estudiat. No sabria dir amb quina antelació vaig començar a estudiar per les primeres proves… Quan vaig acabar la carrera i vaig decidir que volia intentar això de les biblioteques públiques em vaig comprar un manual de biblioteconomia i documentació i vaig agafar el pla de biblioteques del Consorci i per aquí vaig començar. Després, amb temporades ON i OFF, amb mesos de sprint final (estudiar cada dia i minimitzar tota la resta) i altres de relax sense no tocar un llibre, vaig anar fent fins que vaig aprovar la última opo. En total vaig passar per… he perdut el compte, potser cinc o sis processos de selecció.

Bé. Tallo el rollo. Fins aquí.

A tots els que m’heu donat les gràcies per haver fet aquesta recopilació de material, us agraeixo els comentaris. No és que sigui una gran defensora de fer coses útils (yo me entiendo), però fer-ne alguna de tant en tant i que t’arribi feedback positiu no està malament.

Abraçada i ànims a tots i totes!

Anónimo dijo...

Muchísimas gracias Sfer, por tu generosidad. Me has sido de gran ayuda.
Un abrazo!

Geoda dijo...

Moltes gràcies per tooots els teus posts. Ens has donat una informació de molta ajuda. Ara nomès ens queda estudiar ( i molt! Perquè hi ha moltisima matèria! )i tenir una mica de sort a l´exàmen.

Anónimo dijo...

Hola Sfer,

Moltes gràcies!!!

Volia preguntar-te si tens alguna idea de si les proves a l'Hospitalet seran abans o després de nadal.

Abraçada

sfer dijo...

Bon dia!

Tenint en compte que hi ha fins a finals de novembre per presentar instàncies, i que després crec que s'han de donar quinze dies per al·legacions, jo diria que se n'aniran a després de Nadal... però no posaria la mà al foc.

Geoda dijo...

Hola,

uns pregunta, entenc que a l´exàmen podrien surtir aspectes sobre la CDU, com ara ordenar en funció de la CDU. He vist que es un tema molt ampli. Solen posar números molt complexes? Perquè no es complicat... però posats a classificar al detall, si que es pot complicar molt el tema.

Anónimo dijo...

Para els apartats de queixes i suggeriments es pot consultar
http://bibliotecavirtual.diba.cat/politica
i
http://bibliotecavirtual.diba.cat/tramits-en-linia

Empar dijo...

Moltes gràcies! Em queden sols 4 dies per l´exàmen i hi ha temes que encara no tenia. M´hi he posat tard a estudiar, no podia abans però ho intento igualment.

Geoda dijo...

Bon dia Empar,

Jo tampoc ho porto massa be. Hi ha molta matèria. Faré el posible per estudiar aquests dies que queden, i aniré a l´exàmen. Com a mínim em donarà experiència.

Al comentari de l´Anónim del dia 7: gràcies pels links!

LadyCastorp dijo...

Bon dia,
Primer de tot moltíssimes gràcies Sfer per haver publicat tot això, a mi, i a molts altres, ens has ajudat molt! Jo no tenia ni idea per on començar, i com és la primera convocatòria a la que em presento i ja em vaig enterar una mica tard, anava perduda.

Ja tenim l'exàmen aqui, i us volia preguntar una cosa: La part pràctica de l'exàmen, teniu idea quin tipus de preguntes faran? jo no ho he acabat d'entendre...

Gràcies i ànims!


Anna Abas dijo...

Hola a tots,

Primer de tot voldria agrair-te, Sfer, el post i els teus consells, són molt útils. Jo tampoc duc gaire bé l'examen. M'hi he posat massa tard... però, que hi farem!, com ja comenteu per aquí, farem el que podrem i sens dubte aprofitarem l'experiència d'unes primeres oposicions!

Alguns de vosaltres comenteu que es possible que a l'examen ens demanin la CDU, la veritat, és que no m'ho he mirat. com creieu que pot sortir? és a dir, com creieu que poden formular-nos la pregunta?

(sóc molt novata :p)

Gràcies i sort a tots, ens veiem diumenge! :)


Geoda dijo...

Hola,
No en tinc ni idea, però potser en la part pràctica de l´exàmen podrien escriure 4 seqüencies d´ordenació, i que et demanin quina es la correcta.
Es el primer cop que em presento, per això que no t´en fiis gaire de mi. Potser l´Sfer ens en podrà fer 5 cèntims.
Jo, la classificació CDU me la he mirat per sobre, perquè es un tema força extens i no hi ha temps material. AAiiii

sfer dijo...

[Missatge tallat en dues parts]

Bona nit!

Sobre la CDU: podrien donar-vos seqüències d'ordenació i que us demanin quina és la correcta. Val la pena saber per exemple quines subdivisions van abans que d'altres (tipus de document > divisió geogràfica > divisió temporal). De totes maneres, penseu que les classificacions a biblioteca pública sempre són més senzilles que a altres biblioteques (universitària, per exemple). Ara potser ja és tard, però per la propera val la pena fer un cop d'ull a les seccions d'història i geografia que són les que poden tenir la CDU més complicada.
També podrien preguntar sobre a quin número de la CDU seria més factible trobar un llibre sobre un determinat tema. Per exemple: a quin número trobaràs els llibres de cuina? 793, 53, 641 o 155?
O també: a la signatura 9(44)(19) Eng, quina part indica que es tracta d'un llibre sobre el Regne Unit? El 9, el 44, el 19 o les lletres Eng?
Son possibilitats.

Sobre els supòsits pràctics: guardo un document amb uns supòsits pràctics que crec recordar van ser d’una convocatòria de bossa d’auxiliars de Barcelona però no ho puc assegurar (i molt més de quin any estem parlant. Pels volts de 2010?). En aquest cas, s’havien de respondre amb una breu explicació; és a dir, no eren tipus test. Però potser us poden donar una idea del tipus de situacions que us poden plantejar. He posat el document disponible en aquesta adreça: http://bit.ly/2iFh8ur

sfer dijo...

Dues coses més:

- Gràcies a l’anònim pels links sobre la gestió de queixes i suggeriments. Afegiré els links al post i així quedaran recollits allà.

- Una idea que se m'acaba d'acudir, de cara a properes convocatòries… si després de l’examen em feu un mail a librosfera(arroba)gmail(punt)com amb totes les preguntes que recordeu de la prova, encara que no recordeu totes com anaven les reespostes o totes les opcions, etc… Em comprometo a recollir la info, que potser serà útil per a les properes persones que es presentin a les proves. Us sembla? Serà la vostra "contribució a la causa" ;-)

Unknown dijo...

De Nou, moltes gràcies Geoda i Sfer!

respecte a comentar les preguntes, em sembla una boníssima idea. Espero poder enrecordar-me'n!

Marmota dijo...

Hola!
He trobat tard el teu blog, ja tenim a sobre l'exàmen, tot i així, moltes gràcies per compartir els teus coneixements, podré almenys llegir els temes que no sabia a on buscar.
He vist que t'han preguntat sobre com funciona la borsa, jo et volia fer una pregunta més concreta, a veure si em pots ajudar: en el cas de tenir una feina fixa i truquessin per realitzar una substitució de 2 setmanes, és obligatori deixar la feina? Vull dir, si tinc la oportunitat que em donessin les dues setmanes lliures o em donessin una excedència, podría entrar a fer la substitució o he d'estar obligatòriament a l'atur?
Moltes gràcies.

sfer dijo...

Hola Marmota!

No tinc ni idea d'això que em preguntes, però no pateixis: quan et truquin, els podràs preguntar aquesta qüestió a la gent de RRHH del Consorci. Té a veure amb compatibilitats dels treballadors públics i coses per l'estil, així que el millor serà que segueixis el que ells t'indiquin.

Sort!

Anónimo dijo...

Em sembla molt bona idea ��

Gràcies de nou per la iniciativa!

Anónimo dijo...

Estic veient que comenteu que potser sortiran preguntes sobre la CDU i no veig que en el temari ho posi. En el de la borsa de la Diputació sí que ho posa però a la del Consorci, no.

Esther

sfer dijo...

Esther: el tema apareix a la convocatòria de bossa de treball de l'Hospitalet de Llobregat. En un comentari per aquí dalt vaig deixar l'enllaç a l'anunci i les bases. Es pot presentar la documentació fins a gairebé finals de novembre.

Anónimo dijo...

Hola sfer!

Jo també sóc una de les persones que estic estudiant per aquesta convocatòria i t'agraeixo molt el recull d'apunts que has fet. És genial!

Volia aprofitar també per compartir amb vosaltres una cosa que m'ha estranyat molt i és que l'examen s'ha de fer a llapis! Això és normal? En tota la meva vida d'estudiant mai m'han permès respondre en un examen a llapis... Entenc que potser hi haurà una plantilla amb quadradets que has de pintar i que després es passa per una màquina, i crec compatible amb el bolígraf, per tant no entenc la obligatorietat de fer-lo a llapis.

sfer dijo...

hahaha!
sí sí... aquests que són de correcció automàtica (el que tu dius: una plantilla que has d'omplir amb llapis la resposta correcta), s'han de fer a llapis. pel que tinc entès, aquestes màquines detecten només el grafit.

José Pérez dijo...

Saben más o menos cuando serán los exámenes para la Bolsa de L Hospitalet? Donde me puedo descargar la instancia? Me puedo apuntar a varias bolsas de diferentes ayuntamientos ? Gracias

sfer dijo...

José:

Exámenes? Yo apostaría a que después de Navidades, pero no lo puedo asegurar.

Instancia? http://www.l-h.cat/utils/obreFitxer.aspx?Fw9EVw48XS4Z3wdiVT3Yw0g1FWmAADf1flgqxh0GCqazC0qazB

Bolsas de diferentes ayuntamientos? Sí. Juraría incluso que puedes combinar contratos para diferentes ayuntamientos. Ejemplo: que te llamen para Navidad en Barcelona y para Semana Santa en L'Hospitalet. Pero eso mejor confirmarlo con RRHH del ayuntamiento en cuestión cuando vayan a contratarte.

Unknown dijo...

Moltes gràcies per la teva generositat, em trec el barret que no tinc!!

Molta sort a totes

ivan dijo...

Moltes gràcies per la teva generositat i el teu temps per facilitar-nos informació. Ha estat molt útil

José Pérez dijo...

Hola, Alguien que haya hecho alguna vez las pruebas para la Bolsa, como suelen ser los psicotécnicos , gracias

Geoda dijo...

Hola Esfer,
Et comento algunes preguntes de l´exàmen d´ahir, per si vols recopilar-es.
Dir que el temps que donen per respondre es correcte.
L´Exàmen era tipus test, donant-te 4 opcions per triar. 40 preguntes eren sobre teoría, i 30 eren pràctiques.
Teoría:
1. Quantes biblioteques públiques hi ha a la ciutat de Barcelona?
2. La gràfica a la ciutat de Barcelona en funció del nombre de carnets nous i dels prèstecs es...?
3. Quina especialització te la biblioteca d´Ignaci Iglesies- Can Fabra?
4. Quines biblioteques corresponen al districte de Sant Martí?
5. Quina organismes formen el Consorci de biblioteques de Barcelona?
6. Quants documents físics + virtuals pots tenir en prèstec a la vegada?
7. Que es necessita per fer el carnt de soci a un menor de 14 anys?
8. Quines dades són necessaries informar en el moment de sol.litar les dades d´una persona per fer-se el carnet? ( Es refereix a les dades de caràcter personal i a l´arxiu on es guardaran)
9. Qui es el responsable de les dades recullides en aquest arxiu de les dades personals dels titulars dels carnets de les biblioteques de Barcelona?
...

Pràctica:
( Cal dir que eren preguntes molt ambigües). També cada pregunta tenia 4 opcions, escric les que recordo.
1. Si falten 15 minuts per tancar, i el teu company te molts llibres per classificar, què faràs?
a. ajudar-lo
b. Res
c. Esperar a que el director dongui l´ordre d´ajudar.

2. Hi ha organitzada una activitat, falta una hora perquè comenci i ja hi ha una bona cua de gent parlant i fent soroll. Què faràs?
a. Fer-los callar, educadament.
b. Avisar al responsable de l´activitat perquè ho gestioni.

3. Una persona gran porta una llista de llibre per buscar si estan disponibles. I darrera hi ha algú que s´està impacientant. Que faras?
a. Indicar-li que les busqui al catàleg.
b. Indicar-li que les vagi buscant, atens a la persona que s´impacientava, i tornes amb la persona gran per ajudar-lo.

4. Ha fallat el sistema informàtic i no es poden fer les devolucions dels llibres. Que faras?
a. Penjar un cartell a la porta avisant als usuaris, i no aceptar devolucions.
b. Penjar un cartell avisant, i avisar al director perquè decideixi què fer.
c. Penjar una cartell avisant, i aceptar les devolucions que decideixin deixar, per fer la devolució mes tard.

5. Un usuari molt enfadat, ens diu que ja ens va tornar un llibre, i que a nosaltres ens consta com a prestat. Que farem?
a. Comprovar que consta com a prestat, i dir-li que l´ha de reposar.
b. Comprovar que consta com a prestat, i dir-li que li renovem el prèstec de nou, però que ell remiri a casa seva si encara hi és, i nosaltres també revisarem a la biblioteca que no el tinguem nosaltres.

6. Nosaltres som els responsables de la compra de fungibles, i ens adonem de que un company malgasta el material. Que farem?
a. Dir-li al director
b. Dir-li al company qye no faci malbé el material

7.Som els responsables d´una secció, i ens adonem que els llibres estan mal classificats. En plena feina de re-classificació, el director ens encomana deixar aquesta secció per passar a ser responsable d´una altre. Que farem?
a. Fer un informe de com classificar els llibres per deixar-li al company que ara s´encarregarà.
b. Res
c. Facilitar-li al company el document que em van donar quan vaig entrar com a responsable d´aquella secció.

8. Una persona vol fer una donació de llibres a la nostra biblioteca. Reviso els exemplar i no ens interessen. Que faig?
a. Acepto la donació per no fer un lleig, i desprès enviar els llibre a on els puguin aprofitar.
b. Li informo que a nosaltres no ens interessen, però li facilito una llista de llocs on els aceptaran.

9. Un company te molt mal humor i no està tractant els usuaris correctament. Que faig?
a. Avisar al director
b. Dir-li al company que es comporti o la gent no tornarà a la nostra bilioteca.
c. Res. Tothom pot tenir un mal dia.


I ara, no recordo mes. Quan en tingui mes, us passo el llistat.

Marta dijo...

A part d'aquestes també van preguntar que quantes biblioteques hi hauria al finalitzat el pla de 2020, un llistat de biblioteques i dir quines eren les de Sant Marti, de les competències que et deien dir quina era la que exigia més responsabilitat, definien una competència i havies de dir quina era, dir si tal competència era genèrica o específica...

La part pràctica si que era ambigua, sobretot aquesta última que ha dit... jo no sabia que triar, es que es una cosa molt subjectiva crec jo... A no ser que donin opcions de casos molt extrems, hi havia respostes que podria tenir vàries opcions

Si m'enrecordo de mes ho poso!

Unknown dijo...

Muchas gracias por poner las preguntas....yo al final no me pude presentar por motivos personales...pero me voy a presentar a las de Hospitalet, y seguramente algunas de las preguntas sean parecidas....si os acordáis de más os agradecería que las pusierais, muchísimas gracias!!!!!

Anna Abas dijo...

Hola a tots,

A mi de l'examen em va sorprendre que, a la part teòrica, varen fer moltes preguntes sobre competències específiques. Ara mateix sóc incapaç de reformular-les, però totes feien referència al doc de Gestió per Competències al Consorci de Biblioteques de Barcelona. (http://ajuntament.barcelona.cat/biblioteques/sites/default/files/competencies.pdf)

Sincerament, aquest temari me l'esperava a la part pràctica...

Però bueno! dintre de tot em van semblar unes opos molt ben organitzades, on el temps estava mot ben repartit i no t'havies d'estressar mirant el rellotge.

Altre vegada, gràcies per crear aquest debat i la guia d'apunts :)

Jo ja començo a preparar-me per les de l'Hospitalet.

Ah! volia aprofitar per preguntar si algú sap res de les futures convocatòries per a biblioteques universitàries.

Gràcies,

José Pérez dijo...

Hola,
Os queria hacer una pregunta, que tipo de preguntas suelen salir de la constitucion española y el estatut? suele ser lo básico o son muy rebuscadas? alguien sabe donde puede obtener la unidad del procedimiento administrativo. gracias y suerte.

Rosa dijo...

Hola! per mi ha sigut una decepció l´examen de Barcelona: he aprovat la teoria però he suspès el pràctic. Encara que hagués pogut estudiar molt més hagués suspès igual el pràctic.
La setmana vinent escriuré preguntes que van sortir. Aquesta setmana vaig de bòlit però m´he gravat preguntes al mòbil per recordar-les.
Gràcies per tot Sfer.

Rosa dijo...

La setmana vinent escric preguntes de l´examen de Barcelona que m´he gravat al mòbil.
Gràcies per tot Sfer.

Unknown dijo...

Sfer te agradezco muchísimo todo el trabajo y la molestia que te has tomado para guiarnos en estas oposiciones (muchas/os de los que te leemos somos primerizos) y ha sido una ayuda muy valiosa, yo sólo he estudiado con tus links y he aprobado, desgraciadamente hoy era el examen de catalán y estoy casi segura de que no lo pasaré.. En fin! Estudiaré mucho para sacarme el maldito certificado y volveré a intentarlo cuando convoquen otras, ya me inscribí para Hospitalet...gracias de nuevo y sigue con el blog que vale la pena. Un abrazo enorme.

sfer dijo...

Hola!
Feliz año nuevo a todxs.

Varias personas me habéis enviado las preguntas y respuestas de la parte práctica del examen de BCN: ¡Gracias! Todavía no me he puesto a recopilar la información, pero lo tengo en cuenta y lo haré cuando tenga un poco más de tiempo.

Mientras tanto, y espero que todavía recibáis las notificaciones de estos comentarios: hay una nueva convocatoria de bolsa de trabajo en bibliotecas, esta vez del Ajuntament de Terrassa. En Terrassa hay seis bibliotecas, así que la bolsa será más parecida a la que puedan convocar en L'Hospitalet que no a la de Barcelona ciudad (en número de personas y posibilidades de que os llamen), pero si os interesa mucho MUCHO entrar a trabajar en bibliotecas públicas, vale la pena intentarlo.

Os dejo el enlace para que miréis la documentación: https://seuelectronica.terrassa.cat/web/seu/borses-de-treball

Ánimos y suerte!

Unknown dijo...

Gracias por la información! A la de Terrassa que voy. Al final fui apta para catalán, pero aún no sé si seré la última de la lista porque no tengo méritos y no han publicado la definitiva. De todas formas no me desanimo. Próxima parada: l'Hospitalet, siguiente: Terrassa. Sigue informando. Un saludo cordial.

Unknown dijo...

En relación a lo que pregunta José Pérez del procedimiento administrativo, he encontrado un link muy interesante virtual.eapc.cat es un curso de procedimiento administrativo de la Generalitat.

José Pérez dijo...

Hola,
Quien haya hecho los exámenes, me puede decir que preguntas tipo suelen entrar de la Constitución española y el Estatut. Gracias.

Na Galaena dijo...

Molt bon article, felicitats! No és casualitat que tots els opositors haguem convertit la secció de comentaris en un fòrum, atrets per la valuosa informació, que és com un far enmig de la nit...

Aprofito, doncs, per fer un parell preguntes (no puc col·laborar encara perquè em trobo començant l'estudi... el que em queda!).

- Dels que heu fet l'examen, recordeu si hi havia, a la part pràctica, preguntes d'ordenar fent servir el MARC, la CDU...?
- Algú té idea de quin tipus de material s'ha de fer servir per resoldre les preguntes de la part pràctica tipo les que posava el company, tan subjectives, sobre com actuar en certes situacions?

Ànims a tots!

Unknown dijo...

També s'ha obert la borsa d'auxiliars de Castelldefels.
M'ha sorprès molt les proves per que són més fortes que les de la convocatòria per bibliotecaris de la Diputació.
I a més, hi haurà una prova amb una aplicació informàtica
de préstec anomenada MATERIAL bibliography que no havia escoltat mai.
Algú sap on trobar-la o com funciona?

Us deixo l'enllaç amb les bases

https://www.castelldefels.org/a_Arees/personal/file/CONVOCATÒRIES/CONVOCATÒRIES%202018/T_AUX_%20BIBLIOTECA/Anunci%20bases%20T_%20Aux_%20Biblioteca.pdf

sfer dijo...

Nova borsa d'auxiliars a Sant Joan Despi!

Us envio convocatòria de borsa de treball per a auxiliars de biblioteca a Sant Joan Despí, per si coneixeu gent a qui pugui interessar:
http://www.sjdespi.net/wca/ajuntament/oferta-publica-docupacio http://www.sjdespi.net/wca/ajuntament/oferta-publica-docupacio El període de presentació de sol•licituds: del 23/03/2018 fins el 3/04/2018 (ambdós inclosos).

***

PS: No m'oblido de la idea de recopilar les respostes de la part pràctica de la borsa de BCN. Ho tinc a la llista de "pendents" :-)

sfer dijo...

Vaja... doncs notícies d'una altra borsa convocada que m'arriben aquesta mateixa tarda! Aquest cop a Viladecans.

No trobo l'anunci a la web de l'Ajuntament, i tampoc al CIDO... però van sortir les bases publicades al DOCG del 20 de març (Núm. 7582), a l'apartat d'anuncis de l'administració local.

Sort!